המסלול לקבלת פטור מחוק חינוך חובה
באוקטובר 2021 פורסם חוזר מנכ"ל מעודכן בעניין החינוך הביתי (זהו החוזר האחרון שפורסם). בחוזר מוצגים התנאים לקבלת אישור לחינוך ביתי.
קריאה של חוזר המנכ״ל המלא הינה משמעותית ואף הכרחית בתהליך. במסמך זה יוצג תוכנו בקצרה
שלושה מקרים נפוצים בהם משפחה מגישה בקשה לחינוך ביתי
-
ילד נמצא בבית מיום לידתו והגיע לגיל חינוך חובה.
-
הילד נמצא במסגרת חינוכית והמשפחה נערכת לחינוך ביתי לשנה הבאה.
-
הילד נמצא במסגרת חינוכית והוחלט על ידי הוריו להוציא אותו במהלך שנת הלימודים, במקביל להגשת הבקשה או אפילו טרם הגשת הבקשה.
התהליך אשר יתואר להלן נכון לשלוש האפשרויות.
הוצאה של ילד מהמערכת (בעיקר במהלך שנת הלימודים) יכולה להיות מורכבת יותר (אך אפשרית).
הערת קורונה: משפחות רבות ביקשו בשנה האחרונה מעבר לחינוך ביתי בשל מגבלות הקורונה ודאגות בריאותיות. בבואכם להגיד בקשה לפטור מחינוך חובה יש לנסח בחכמה את בקשתם אשר לא תשתמע כי ברצונכם לעבור לחינוך ביתי רק בשל השלכות הקורונה.
גיל שלוש עד חמש
על פי חוק, יש צורך לקבל אישור לחינוך ביתי החל מגיל שלוש. בין גילאי שלוש עד חמש הרשויות השונות מתנהלות קצת אחרת. יש רשויות אשר מבקשות אישור פורמלי ומסודר החל מגיל שלוש ורשויות אחרות מסתפקות בהודעה או הצהרה בכתב. בירור במחלקת חינוך ברשות הרלוונטית תסייע לכם להבין מה אתם נדרשים לעשות בגילאים הצעירים.
צעדים לקבלת האישור
הנחת המוצא - אתם ההורים! אחראים על טובת ילדיכם. הם בחסותכם ואתם אמונים על הטוב ביותר עבורם.
בד בבד תנסו להסכים כי משרד החינוך רואה עצמו כאמון, גם הוא, על טובת ילדיכם.
אתם מכירים את הילד הספציפי שלכם על החוזקות והקשיים שלו והם מכירים את המערכת על יתרונותיה ומגבלותיה ומאמינים כי זהו המקום הנורמטיבי והעדיף לילדים לגדול בתוכו.
נכון יהיה להיצמד לתמונה שאתם רואים מבלי לנסות ולשנות את התמונה האחרת או להתווכח איתה. במילים אחרות - כדאי, בתוך תהליך קבלת האישור, להדגיש את היתרונות בבחירה שלכם ולא את החסרונות של המסגרת החינוכית.
נציגי משרד החינוך שונים בגישתם לחינוך הביתי, יש את אלו המכירים את החינוך הביתי, תומכים, מבינים ומכילים ויש את אלו המסויגים ואפילו מתנגדים.
ככל שיש מרכיבים אשר מקשים על תמונה נורמטיבית של המשפחה יתכן ויהיו קשיים בקבלת האישור.
השלבים לקבלת האישור:
יש להגיש את הבקשה באמצעות פורטל ההורים של משרד החינוך.
1. ראשית לבצע הרשמה בפורטל באמצעות מספר ת"ז שלכם. ההרשמה היא חד פעמית.
2. לאחר ההזדהות, פתחו פנייה מקוונת, הזינו את שדות החובה כולל מגזר וסוג פיקוח (ממלכתי, ממלכתי-דתי או חרדי).
3. צרפו מסמכים סרוקים:
-
תעודת זהות כולל ספח של שני ההורים.
-
טופס ויתור סודיות.
-
אישור רישום למוסד חינוכי.
-
תעודה אחרונה.
-
הצהרת המבקשים.
-
מסמך הבקשה (לב ליבו של העניין) בו מפורטת תכנית הלימודים, סדר שבועי ויומי ופרטי ההורה שנמצא עם הילד.
כדאי להסתכל על בקשות אשר אושרו (לבקש ממשפחות החינוך הביתי.
להתאים את הבקשה לגיל הילד דרך מקצועות הליבה ולהפעיל יצירתיות.
(כל מקצועות הליבה יכולים להיות מתורגמים לחייו של ילד בחינוך הביתי)
מקצועות ליבה ייסודי
מקצועות ליבה חטיבת ביניים
מקצועות ליבה תיכון
דגשים נוספים לגבי כתיבת הבקשה:
-
הגישה החינוכית שלכם: לפרט על תפיסת העולם החינוכית שלכם, המחייבת לדעתכם שחינוך ילדכם ייעשה במסגרת חינוך ביתי (הימנעו מאווירה קיצונית או אנטי ממסדית).
-
דרכי למידה: כיצד ירכשו ילדיכם את מה שהחלטתם שירכשו או לחילופין את מה שמעניין אותם. לדוגמא: אנגלית ניתן לרכוש בדרכים רבות ומגוונות כגון: חוג אנגלית, שיח בבית, סרטונים, אפליקציה ייעודית וכו׳. מדעים ניתן לרכוש על ידי התנסות בחומרים בבית, עריכת ניסויים, השתתפות בחוג מדע או ביקור במוזיאון המדע וכו׳. כנ״ל לגבי מרבית מקצועות הליבה המוזכרים.
-
הישגיים מצופים: לאיזו התקדמות אתם מצפים. היא יכולה להיות בכל תחום ובכל קצב אשר תחליטו עליו. השתדלו להציג ציפייה להתקדמות כלשהיא. לדוגמא: הילדה שלי יודעת לכתוב את שמה, אני צופה כי במהלך השנה תמשיך להתעניין בכתיבה ותוכל לזהות אותיות נוספות ולכתוב עוד מספר מילים.
-
דרכי הערכה: כיצד תעריכו את ההתקדמות. תבחרו את הדרך שבה תוכלו להעריך התקדמות. אין הכוונה לייצר מבחני ידע לילדים. אפשר גם להסתפק בתצפית פאסיבית או בערנות להתקדמותם.
-
חשוב הבין כי אין הכוונה להכפיף עצמכם לתכנית הלימודים הבית ספרית. יקל על התהליך למצוא נקודות ממשק לדוגמא: אם אתם מלמדים מתמטיקה ואנגלית – ציינו כיצד אתם עושים זאת. התמקדו בתחומים אליהם הילד נחשף ורוכש. תוכלו להוסיף גם תחומים נוספים אשר אינם מוצגים במקצועות הליבה. אם לילד יש תחום עניין מסוים אותו הוא מטפח – ציינו זאת.
4. ממתינים לשיחה בה יתאמו אתכם ביקור בית. כאשר שלחתם את הפנייה, העברתם את הכדור למשרד החינוך.
-
על פי חוק כל עוד לא התקבל אישור לחינוך ביתי על הילד להיות רשום למוסד חינוכי פורמאלי ואף לפקוד אותו.
זוהי ההנחיה הרשמית. בפועל מרבית המשפחות לא מתנהלות כך.
5. טלפון מהמפקחת אשר מבקשת לתאם ביקור בית.
(הביקור יכול להיות ביקור פיזי או פגישת זום)
-
הביקור עשוי להכיל הרכבים שונים של מבקרים. יכולה להגיע מפקחת לבד או מגוון וריאציות בהתאם למחוז ולנתוני המשפחה.
-
בכל מחוז יש רפרנט אשר אחראי עם תחום החינוך הביתי אשר בקיא בענייני החינוך הביתי. בפועל, לרוב, הרפרנט איננו מגיע לביקור בית ומגיעים נציגים מטעמו.
6. הערכות לביקור פיזי (חלק מהסעיפים רלוונטי גם לפגישת זום)
- לארגן את הבית שיהיה נעים ומזמין.
- להדפיס את התוכנית אשר הגשתם. כדאי לעבור עליה לפני הביקור.
- לדבר רק על אהבה מרדכי – מדוע אתם מחנכים מהבית. כי זאת הדרך הטובה והנכונה עבורכם! תשאירו את כל מחשבותיכם ותפיסתכם את מערכת החינוך לשיחה אחרת. זה לא המקום. למרות שזה בוער בכם וזאת האמת וחשוב לכם להשמיע אותה. תתרגלו איפוק.
- רעיונות ליצירת אוירה חיובית: תצוגה של תוצרים (מתוך חוגים או תחומי עניין של הילד) כגון: קטע נגינה, ריקוד, קפוארה, ציור, קרמיקה או כל דבר שהילד יודע או יצר. (להכין את הילדים שלא בטוח יוכלו להציג במהלך הביקור).
-
הציגו את המקום בו הילד לומד, מצייר, יוצר, מבלה, שומע מוזיקה וכו׳. זה יכול להיות שולחן למידה נורמטיבי או פינה בסלון... מטבח.. חצר.
-
פניה לילדים. יתכן כי הנציג יפנה לילדים. לעיתים הילדים ישאלו שאלות אשר מעמידות את הסבלנות שלכם באתגר. כגון: ׳טוב לך בבית?׳, ׳היית רוצה ללכת לביה״ס?׳ או אפילו ידרשו להפגין ידע כזה או אחר. תנסו להישאר רגועים אל מול זה. מידת שיתוף הפעולה של הילד איננה פקטור בהחלטה אם לאשר לכם חינוך ביתי או לא. ולכן חשוב להכין את הילדים שהם יכולים לבחור אם לשתף פעולה או לא.
-
׳עד מתי?׳ – יתכן כי תשאלו לגבי תכניותיכם לעתיד. תשובה אותנטית היא המומלצת ביותר ובלבד שלא תשדר משהו רדיקלי כגון ׳לעולם כף רגלם של ילדיי לא תדרוך בבית ספר׳. גם אם זהו קו המחשבה שלכם, אפשר לבחור משפט כגון ׳כרגע טוב לנו בבית׳ ׳קשה לי להאמין שזה ישתנה אבל אין לדעת׳.. ׳אם הילד מאוד ירצה – נבדוק את האפשרויות׳..
-
חשוב לשמור על אוירה משוחררת וטבעית. לדבר מהלב על הבחירה שלכם, לזכור שטובת ילדיכם חשובה לשני הצדדים ויחד עם זאת להפגין ביטחון בדרך.
-
זכרו:
-
קשה מאוד להבין באופן אינטגרטיבי מהו חינוך ביתי והוא עדיין ממוקם רחוק מאוד מהנורמה המקובלת.
-
מטרת המפגש היא לקבל אישור לחינוך ביתי ולזכות בשקט עד לביקור הבא.
-
7. נציגי הביקור ילכו לשלום ואתם תמתינו לאישור. משרד החינוך מחויב לתשובה תוך שלושה חודשים מיום הגשת הבקשה.
8. מאחורי הקלעים תתכנס ישיבה בענייכם. כל מחוז עורך את השלב הזה מעט שונה אך מעל לכל ספק לביקור הבית יש משקל גדולבהחלטה האם לאשר לכם את החינוך הביתי או לא.
9. את התשובה תקבלו במייל ובמקביל התשובה לבקשתכם תעודכן בתוך פורטל ההורים, תוכלו לעקוב גם שם.
אפשרויות לתשובה אשר תקבלו:
כל מקרה לגופו! כל מקרה לגופו!
כמספר המשפחות בחינוך ביתי כך מספר החוויות של התהליך המתואר.
מאחלת לכם בהצלחה! ומחזקת את ידכם בתהליך!
**הערה למיטיבי לכת:
אישור לחינוך ביתי מקביל לשנת לימוד על פי חוק. האישור מהווה מבחינת צה"ל אישור לשנות הלימודים. כלומר, ילד בחינוך ביתי אשר יגיע ללשכת גיוס עם ניירות שמוכיחים 12 שנים מאושרות בחינוך ביתי, נחשב כמי שסיים 12 שנות לימוד.